čtvrtek 16. srpna 2012

Nový přítel

Jednoho dne jsem v televizi sledoval dokument o podmořském světě. Všude spousta rybiček, korálů, různých barev i tvarů. K těm korálovým útesům připlula větší ryba. A neocitla se tam náhodou, přijela si tam  na generálku. 

Hned se k ní sjelo plno malinkatých tvorů. Jeden jí začal čistit zoubky, další okusovali shnilé maso v ranách po útoku predátora. Každý plnil svou funkci a vzájemně si pomáhali.

Dokonalá harmonie, kdyby nebylo mouchy, která mi sedala pořád na nohy a neustále otravovala. Moment! Napadlo mě, Co když na mém těle také plní nějakou funkci? Zkusil jsem se na to dotěrné zvíře podívat jinýma očima. Očima Alberta Einsteina, a jeho základní otázkou: "Je tento vesmír přátelský?"

Protože pokud ano, v což tajně věřím, pak mi ta moucha dozajista dělá také generálku. Co když sosáčkem vysává nějaké bakterie z mé kůže, či zárodky plísní? Nechal jsem ji tedy být a sledoval co se bude dít. Pošmejdila po ruce, pošmejdila po noze, zase se vrátila na ruku. Sosáčkem mi stále leštila kůži a pak svorně odletěla. V duchu jsem ji poděkoval za její práci a světě div se - už na mě ten večer žádná moucha nesedla! A možná si to nalhávám, ale po její očistné kůře jsem se cítil tak nějak líp, čistší, jako když odcházíte z masáže. 

Popravdě, příjde mi hloupé, že by na nás mouchy sedaly jen kvůli tomu, aby nás obtěžovaly. Téhle jsem dal šanci a po její "kůře" jsem se prostě cítil líp. Možná proto, že jsem dal kladný význam jejímu lechtání a možná  proto, že je dobré cítit, že se o vás někdo stará aniž byste si ho museli předem objednat či zaplatit. 


1 komentář: