středa 22. srpna 2012

Peníze, problém nebo spása ?

Nikde jinde se tolik nelže, jako když je řeč o sexu. A žádné jiné téma není obehnáno tolika bariérami, a tak démonizováno, jako jsou peníze. 

Když se dnes podíváte kolem sebe, to co uvidíte, není svět, kde by lidé žili takové životy, jaké by si přáli, ale takové, jaké jim dovoluje jejich finanční situace. Vypadá to vlastně tak, jakoby peníze byla jistá svěrací kazajka na lidstvo. Jakési řetězy, které je limitují, dobře - popravdě řečeno, kterými se sami dobrovolně nechávají limitovat. Vytvořili jsme si měnu právě proto, aby nám vytvářela bariéry. Život je tak snazší. Protože to, čeho se nejvíce obáváme, je právě absolutní neomezenost.


Začíná to už v dětství, všechny ty pohádky, kde ta dobrá nálada vždy panuje v chudém, prostém lidu, zatímco bohatá šlechta je banda lakomců, egoistů, chamtivců a kolikrát i hlupáků. Moc, sláva i peníze jsou degradovány na úkor toho opravdového štěstí, které nakonec získávají všichni ti, komu o peníze vůbec nešlo.

Peníze vás neučiní štastnějšími, ale nedostatek peněz vás může učinit méně šťastnými.

Pokračuje to všemi těmi řečmi typu: "Na to nemáme, to si nemůžeme dovolit, vydělat peníze je těžká dřina, peníze nepadají samy z nebe, počkej až budeš sám vydělávat to teprve poznáš, že to není žádná sranda!" Kde v každém jedinci začíná vznikat silný pocit, že tak je to přirozené a normální.

Připočtěme k tomu feng-šuej vliv okolního prostředí na formování života člověka a už se nám to hezky komplikuje. Dejme tomu, že někdo chce být bohatý a vést život jinak, než ostatní. Jenže odpovídá tomu jeho okolí? Když se koukne kolem sebe, vidí sousedy, kteří každý den chodí do práce, protože nemají peníze. Tedy, feng-šuej hovoří jasně, to je vzor, podle kterého budeš vést svůj život. Chceš žít jinak? Změň své okolí! Říct lidem aby byli bohatí a nechodili do práce, asi jen tak hned nepůjde. Budeš se muset přestěhovat. Anebo učinit vědomou volbu, kdy vesmíru vysvětlíš, že tímhle se nechceš řídit. Že na tebe to vliv mít nebude, a že tvůj vzor je jiný. Ale jaký? Musíš nějaký mít - a nejlépe v sektoru cíle. Musí být jasný, konkrétní a dobře znázorněný. Kolik lidí ale svůj cíl má a takovou volbu vědomě učinilo?

Váš příjem za 5 let bude průměrem příjmů vašich 5ti nejbližších přátel se kterými trávíte nejvíce času.

Hra jménem život má svou vyjímku - A tou jsou peníze. I když se jedná jen o iluzi, vytvořili jsme ji natolik skutečnou, že je skutečnější než ta nejskutečnější věc na světě. Vnímáme je jako opravdické. A bereme je příliš vážně. Není dovoleno si s nimi hrát, peníze jsou tuze vážná věc. Jsou natolik skutečné, že si ani nedovolíme si je přát, podobně, jako třeba šaty ve výloze, nebo uzdravení z nachlazení.

Peníze si totiž musíš zasloužit. Další nepravda a pouto, které drží peníze dostupné asi tak, jako dno oceánu, pro většinu běžných smrtelníků. I v Bibli je psáno, že bůh lidem nerozděluje podle zásluh ! Pozor, ti nejbohatší lidé nedělají nejvíce práce. Jen ji dělají chytřeji. 

Je to zvláštní, ale lidé se chovají tak, že když jsou nemocní, vědí, že se můžou uzdravit. Když jim nefungují vztahy, vědí, že to lze napravit, ale když jsou chudí, myslí si, že už chydými zůstanou napořád.

A ten skutečný záměr? Jelikož jsou peníze natolik obestřeny závojem klamu, lži, negativních emocí a všeho, pak je opět načase zeptat se sám sebe: "Skutečně mi jde o to mít peníze, nebo mi jde o něco jiného?" Budete se divit kolik různých záměrů jsme schopni vymyslet a pracovat na nich, jen abychom snad skutečně neukázali, že nám o ty penízky přece jenom jde...


EPILOG:
   Dobrá. Už jsem vypočetl skoro všechny důvody, proč je těžké být bohatý v kraji chudém, ale čeho jsem tím dosáhl? Zase jsem sklouzl k tomu, že jsem se zaměřil jen na překážky a na to, co nechceme. Omlouvám se za to. Musíme se naučit vidět bílé vrány. A tak - Učme se od bohatých, pozorujme jak to dělají ti, pro které peníze nejsou problém, ale úžasným prostředkem, kterého je vždy dostatek. Přestěhujte se do oblasti, kde lidé žijí tak, jak chcete žít vy sami. Jde o Váš život, a pokud vám na něm záleží, uděláte pro změnu všechno. Jinak se vám může stát, že za pár let skončíte s podobným závěrem, jako já v tomto článku. Budete jen analyzovat, proč vám to nevyšlo a najdete důvod, který za to může.
Na úvod jsem řekl, že lidé nežijí tak, jak by si přáli. Není to pravda. Žijí přesně tak, jak si přejí. Mít málo peněz je pro ně bezpečné. Je snazší vzít jedinou práci, která se nabízí, než si zvolit svou vlastní podle sebe. Je snazší mít na výběr jen 5 míst, kam na dovolenou, než vybírat ze všech destinací z celého světa. Je jednodušší mít pod kontrolou ten malý svět, který mi finance dovolují, než spravovat obsáhlejší svět, který by mi finanční svoboda poskytovala. A není to jen projev slabosti, a neochoty převzít zodpovědnost za svůj život. Je to přirozený psychologický faktor, že více možností nám prostě znemožňuje učinit rozhodnutí. A v zájmu zachování kontinuity života, je prostě lepší nemít na výběr. 

To ale samozřejmě nikomu nebrání, aby se rozhodl mít to jinak !

Žádné komentáře:

Okomentovat