sobota 25. srpna 2012

Šestá dohoda

Všichni asi známe 4 dohody v podání Jaroslava Duška. Jsou to základní stavební kameny spokojenosti v naších životech. Držte se jich a dobře se vám povede. Jarda ve svých vystoupeních vychází z knihy Dona Miguela Ruize. Ten posléze vydal ještě další knihu s názvem pátá dohoda. A já bych si dovolil přidat ještě jednu , a to - dohodu šestou.

Ta dohoda zní:
Neberme ten život tak zatraceně vážně.

Troufám si tvrdit, že většina věcí, které se nám v životě dějí, samy o sobě nijak hrozné nejsou. S odstupem času dokonce kolikrát vidíme, že byly i užitečné, nebo prostě jen vtipné. Ale je to náš postoj - brát život nesmírně vážně - který způsobuje, že je vnímáme jako utrpení!

Lidé se berou příliš vážně, situace vnímají jako vážné, budoucnost řeší vážně, všechno je klíčové, zásadní a nejdůležitější. A tak k celému životu přistupují až se zarputilo vážností.

Chce to víc lehkosti, humoru, nadhledu, pochopení, vtipu, umět se zasmát, umět mávnout rukou.

Vybavuje se mi několik filmů, komedií, kde hlavní hrdina bral všechno s humorem. Děly se jim neuvěřitelné věci, ale jejich přístup ze všeho učinil jen dobrodružství, zábavu a s patřičnou lehkostí a optimismem se ze všeho dostali až nakonec došli svých záměrů. Napadají mě filmy jako: Psanci ameriky (Jesse James), Bond 007, Rytíři ze šanghaje (Roy), Eurotrip (Cooper), aj. Miluju tyhle filmy, ten humor, ta lehkost s jakou se doslova protančí všemi komplikacemi.... to vše je velmi inspirující.

I já si přeji umět takto hravě a lehce zvládat výzvy života. A možná mi k tomu pomůže, když se budu řídit šestou dohodou - Neberme ten život tak zatraceně vážně :)

Žádné komentáře:

Okomentovat