pátek 12. října 2012

Obyčejný život ?


Představte si, jací lidé také po téhle Zemi chodí, nebo kdy chodili, a srovnejte si jejich život s tím vašim:

Pozn:  Ale opravdu se nad tím zamyslete, představte si, co by to obnášelo, jak byste se museli cítit. A pokud se do toho nedokážete vžít, bude stačit, když si zcela uvědomíte, že někdo jiný si tohle prožil, někdo jiný takhle žil, nebo žije. Zajímavé, že?

  • Jste vynálezce, třeba dynamitu. Jste někdo, kdo vynalezl něco, co bude mít pro následující běh světa ohromný vliv a zásadním způsobem ho to změní. Ale třeba i něco menšího, prostě vynaleznete něco, co ještě nebylo objeveno.
  • Jste špión. Pracujete pro vládu a v utajení. Máte povolení zabíjet, jste vybaven nejšpičkovějšími technologiemi a zařízeními a vaše kroky přetvářejí dějiny.
  •  Jste faraón. Kvůli Vám statisíce dělníků staví pyramidy a vy vládnete zemi. Skutečně jí vládnete.
  • Jste Čingischán. Dobýváte jedno území za druhým. Táhnete světem a vše co vám leží v cestě si buď podmaníte, nebo zničíte. Máte na svědomí milióny životů.
  • Jste špičkový vědec na poli subatomární pozitronologie. (Ta slova jsem si vymyslel, protože nevím, jak se jim říká, ale: ) Kvůli Vám postavili CERN a Vy řídíte pokusy, při kterých posíláte proti sobě v tunelu částice, aby se srazily.
  •  Jste kosmonaut. Jste členem týmu, který první poletí na Měsíc. Tam nahoru do vzduchoprázdna, do těch nehostinných podmínek. Budete první člověk, který stane na povrchu Měsíce.
  • Jste Mozart, Vaše hudba okouzlí lidi na celém světě, jste génius ať už v jakémkoliv oboru.
  • Jste hlavní architekt nejvyšší budovy na světě. Investor si vás objednal, abyste pro něj postavili nejvyšší mrakodrap světa.
  •  Jste zpěvák slavné kapely. Pořádáte koncerty po celém světě a zpíváte pro desetitisíce fanoušků. 
  •  Ale třeba i něco skromnějšího: Jste politik. Lidé vás volí a média s vámi dělají rozhovory, mluvíte na kameru.
  • Jste herec, jste známá osobnost, vyděláváte majlant a každou noc spíte s jinou modelkou. 

Mnoho a mnoho různých rolí a postav, nejen z dějin, ale i součanosti, které někteří lidé skutečně žijí. Někdo je skutečně tím prezidentem, vědcem, vrahem, alchymistou, spisovatelem, olympionikem, vojákem, .... dosaďte si, co vás napadne. 
Když to srovnám třeba s tím, jaký život vedu já, napadá mě mrzuté - oh, jak obyčejný život vedu. Klasická práce, vztahy, časem rodina, a smrt. Žádné ambice stát se nesmrtelným, žádný světoborný objev, žádné přepsané dějiny. Není to škoda?

2 komentáře:

  1. No vida, a když jsem si u tebe přečetla Profil, tak jsem si říkala, to je ale zajímavý život...
    Chápu, co jsi chtěl článkem říci, ale ne vždy je třeba přepsat dějiny celému lidstvu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, celému lidstvu přepisovat dějiny asi nechci, jen jsem chtěl slovy popsat, jak je pro mě zajímavé dívat se na tyhle "jiné" osudy, které mi někdy připadají tak vzdálené a chce se mi říci až nepředstavitelné, když bych je měl vstáhnout na sebe.

      Díky za komentář.

      Vymazat