pondělí 4. března 2013

Dračí jezdec

Když jsem večer brouzdal ovladačem po kanálech a hledal film hoden doprovázet mě ležícího na gauči, zastavil jsem se u fantasy snímku Eragon. Zaujali mě létající draci, rytíři na koních, a dialogy. Z hloupě vyhlížejícího fantasy se vyklubal smysluplný, hodnotný a hluboce životaznající film.

Kdo by na něj pohlížel jen jako na pohádku, přišel by o velké poselství. Když totiž padlý dračí jezdec předává rady mladšímu, používá tato slova:

"Starej se o svého draka, pokud o něj příjdeš, tvůj život nebude mít vůbec žádnou cenu, pokud s ním ale budeš žít v souladu jako jedno tělo, budete neporazitelní."

Není obtížné pochopit tu symboliku. Jezdec a drak. Možná znáte pojmy Jezdec a slon (z knihy Proměna)
Jezdec je váš rozum, intelekt. Drak je tou emocionální složkou vašeho těla. Někdo používá spojení rozum a srdce. Kdo dokáže dostat do souladu obě části svého já, dokáže cokoliv. Kdo se snaží něco protlačit jen intelektem, narazí. To jsou všechna ta setkání na Amway, kde vás motivují, nabudí, ale lidé odejdou domů a dál se jim nedaří. Jezdec je sice pro celou tu věc zapálený, ale Drak jaksi nechce. Oni vám sice ukážou příklady všech těch lidí, kteří v tom uspěli, ale už zapomněli dodat, že oni se pro to rozhodli jak rozumem, tak srdcem. Kdežto jejich proslovy a motivační srazy se orientují jen na jezdce. Je zde spousta padlých jezdců, kteří vládnou intelektu, ale jen málo takových, kteří umí vládnout spolu se svým drakem.

V dračím žargonu se tomu říká:  "Sculblaca Sphen" - pojem značící dokonalé spojení mezi jezdcem a drakem. 

Eragon je mladík, který ví dobře, jak používat svého draka. Ve filmu s ním dokonce hovoří jen pomocí myšlenek. Ostatně jako ve skutečnosti. Je odvážný a činí neuvážlivá rozhodnutí, do všeho se vrhá po hlavě a díky té odvaze a kuráži mu také vše vychází. Má čarodějné schopnosti, ale moc dobře ví, že jeho síla je pouze ve spojení s drakem.

Já opouštím nezdařilé pojmenování Slona - ten je pomalý, neohrabaný, lenivý, musíš ho přemlouvat k akci. Taková část vašeho já to ale není.
Symbolika Draka se mi líbí mnohem víc: Je plná energie, chce dobrodružství, je v něm síla, oheň, rychlost, schopnosti, a neomezený potenciál. Slon nechce, ale Drak ano, jen je zapotřebí najít cestu, jak s ním promluvit, a v tom tkví umění jezdce.

Myslím, že umění života spočívá v tom, být tím nejlepším dračím jezdcem.
A pro začátek všem, kdo se takovým jezdcem chce stát, je důležité vědět, že ve vás není jedna osoba, ale dvě - je tam jak jezdec, tak drak. Kdo chce promlouvat jenom s jezdcem, ničeho nedosáhne, věnujte se i svému drakovi. 

Nerozumím nízkému hodnocení na csfd, dialogy byly úžasně silné, příběh skutečný, poselství nadčasové. Filmy nebyly točeny pro hodnocení rozumem, k tomu vůbec nebyly stvořeny. Filmy byly stvořeny k tomu, aby lidi oslovovaly v jejich životních situacích a aby přinášely poselství. A mě ten film zasáhl stoprocentně.


1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4 miliony investorů a obchodníků ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat