úterý 30. října 2012

"Potřebné", jako zázračná mantra

Mám vám takový pocit, že v tom našem světě filtrujeme všechny věci skrze síto potřebnosti. Abych vysvětlil: každému z nás se vživotě dostává všeho, co potřebuje. Ale jen a pouze potud, dál už nic.
Tak například, ve skříni máte vždy jen jednu zimní budnu, jednu podzimní, jeden oblek na slavnostní věci, jedno pyžamo a dva ručníky. Když z bundy vyrostete, anebo poničíte, do vašeho života příjde nová. Tak, abyste vždy byli schopni operovat v rozsahu nutných životních záležitostí. Tu bundu prostě k tomu nejzákladnějšímu životu potřebujete. Co dál k životu nutně potřebujete? Postel. Všichni ji máme. Základní oblečení taky. Výbavu do kuchyně na vaření, teplo v domě, mobil, atd. 

Vše, co je nutné k tomu, abyste mohli fungovat tak, jak se po vás požaduje, to všechno máte. Ale už nic víc. Jakobychom někdy v minulosti vytvořili jakousi míru potřebných věcí pro náš život, u kterých pokládáme za "přirozené", že je vlastníme, či dostaneme. Říkejme tomu základní existenční balíček. Vždycky budete mít co na sebe, co jíst a kde bydlet. Určitě jste si toho také někdy všimli. Když vám odejde pánev, bez které nemůžete vařit, velice rychle přijde nová náhrada. Třeba i darem. Ale nikdy k vám jen tak, třeba i darem, nepříjde něco "navíc". Tedy něco, co nepokládáme za potřebné a nutné. Jakýsi nadstandart. Ve skříni místo jednoho obleku, třeba pět. Auto, které nepotřebujete pro jízdu do práce, pro vození dětí do školky, ale jen proto, abyste si jen tak, občas, vyjeli na projížďku.

A co je na tom zajímavé - všechny tyto "potřebné" věci, člověk získá nesmírně rychle. Dá se říci, že nikdy nepocítí jejich nedostatek. A jak už jsem řekl, když o něco příjde, náhrada je častokrát v jeho přítomnosti ještě dříve, než by člověk vůbec pocítil její nedostatek. Ostatní věci, k životu nepotřebuje, a proto je nemá. Rozdělili jsme svět na věci, které potřebujeme (nutně), a které jsou navíc (tedy je v pořádku, že je nemáme).

Jenže: 

1) Je ten filtr správně nastaven ?? 

Když už mohl někdo nadefinovat, že je "v pořádku" když má člověk v čem chodit, pak je stejně logické a důležité, aby měl více šatů na převlečení. Z důvodu třeba poškození toho původního. To je oprávněná  záminka. Ale co třeba z důvodu, aby mu to ladilo k jiným doplňkům, či aby si každé ráno mohl vybírat podle nálady. Na poli objektivního zkoumání jsou si obě záminky rovny, je tu důvod - jasně vysvětlující potřebnost více šatů. Ale, ten první je "opravdu potřebný" zatímco ten druhý je "zbytečný". A to je přesně ten filtr potřebnosti, kterým si sami definujeme, co je "v pořádku" vlastnit a co už ne. Zpravidla to základní nastavení síta proběhlo v dětství, výchovou ve společnosti, v jaké jste se pohybovali. Kdo zvládne mez potřebnosti roztáhnout na širší spektrum důvodů, tomu do života vstoupí vyšší standart.

2) Proč to všechno ?


Cítím zde jakousi skrytou potřebu vysvětlovat míru tohoto filtru vašemu okolí. To, že definujeme něco jako nutné a potřebné, je vysvětlení - ne vám samotným, ale vašemu okolí, aby uznalo, že je v pořádku, když to vlastníte. Stále stejná písnička, vy sami si dovolíte jen tolik, co vám dovolí vaše okolí.

3 komentáře:

  1. Hej fenomenální myšlenka či vlastně postřeh.
    1) Pro nás všechny, co chtějí více peněz: potřebujeme více peněz nebo by to "jen bylo skvělé". Jak na to pohlížíme?
    2) S posledním odstavcem nesouhlasím. Z mé zkušenosti je to tak, že dokud o něčem nejsem vnitřně přesvědčen a v souladu sám, tak i mé okolí mi to potvrzuje a vytváří zpětnou vazbu. Když jsem o něčem přesvědčen, okolí to "vycítí" a námitky jsou pryč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já s Tvým posledním odstavcem zase souhlasím. Je to tak. Ten zákon zrcadla je někdy ale neskutečně otravný. Myslíš, že by šlo, si přát, aby to zrcadlo nefungovalo úplně vždy, ale jen někdy? Že prostě někdy by ten Vesmír učinil laskavost, a i když bych já měl malé pochyby, tak by nebyl tak přísný a dotyčný by mi je nezrcadlil. Prostě vyjímku, laskavost, v dobrém úmyslu.

      Jinak díky za komentáře, Karel

      Vymazat
    2. No já bych taky chtěl, aby občas vesmír udělal vyjímku - přesně jak píšeš.

      Vymazat