středa 19. září 2012

Drobnosti, které mohou ovlivňovat náš život

Jak tak kráčím tím životem, občas si všimnu zajímavých skutečností. Jedná se o záležitosti, kterých si často nejsme vědomi, ale z hlediska principů feng šuej mohou mít nezanedbatelný vliv na život člověka. Někdy jsou to vskutku jen drobnosti, někdy zase docela zásadní věci. Nakolik ale skutečně mohou ovliňovat naše životy, nechám již k vašemu vlastnímu posouzení.


Tak třeba:

V matematice se u kladných čísel nepíše znaménko plus, kdežto u záporných hodnot se mínus píše!
Orientace na negativní stránku už od mala? Kladným věcem se nepřisuzuje význam, ale zato záporné se musí speciálně označit. Možná i proto se pak v životě víc zaměřujeme na to negativní.

V bytě máte vymalováno slabými odstíny barev.
Sice chcete v životě hojnost, ale vyjadřujete nedostatek - v množství použitého barviva. Možná že i takto vnímá universum prostředí ve kterém žijete.

Sprchování čelem nebo zády k vodě.
Stavíte se k proudu vody zády? Pak i v životě můžete mít tendenci stavět se k nějakým záležitostem zády.

Zvedáte hlavu k nebi?
Někde jsem o tom četl: vědci zjistili, že pokaždé když zvednete hlavu k nebi a podíváte se třeba na hvězdy, ihned se vám o trochu zlepší nálada. Popravdě, kolikrát se takto koukáte vzhůru? Myslím, že pro většinu lidí bude stačit se naučit jen chodit rovně s hlavou vzpříma hledíc před sebe a ne do země. :))

Častěji se sprchujete nebo koupete ve vaně?
Řekl bych, že lidé, kteří se koupou ve vaně jsou v životě pasivnější. Naopak lidé, kteří se sprchují ve sprchovém koutě žijí aktivnější život, proud sprchující vody jim dodává mnohem víc energie. A jak je to se sprchováním sedíc ve vaně? Asi něco mezi.

Když jdete kolem zrcadla, usmějete se na sebe?
Kdo to ať už vědomě, či podvědomě dělá, povede myslím si šťastnější život.

Zavřené věci, dveře, skříně?
To jaké je naše okolí, hovoří dost o tom, jací jsme my sami. Přece když je všechno kolem vás zavřené, pak i vy sami se naučíte být uzavření. A tak je možné, že  uzavřenost lidí v dnešní době mohly způsobit všechny ty zavřené skříně a dveře do pokoje. A není to naše chyba, je to chyba prostoru. Možná až se začnou vyrábět otevřené skříně, a otevřené pokoje, pak i lidé začnou být víc otevřenější.

Snubní prsten na levé ruce jak u ženy tak i u muže?
Muž, to je aktivní jangová energie, dávající, tvořivá a podnětná energie. Dáváme skrze pravou ruku. Žena, to je pasivní jingová energie - přijímací. Příjímáme skrze levou ruku. Když má žena prsten na levé ruce, je to v pořádku. Ale muž by ho měl mít na ruce pravé, ta symbolizuje jeho dávající přirozenost. Možná že právě proto jsou dnes muži takoví zšenštilí. A nejen kvůli tomu, že nás ženy takové chtěly mít, ale třeba i taková "maličkost" jako je prsten na špatné ruce, to mohla způsobit.

Chudoba na vesnici vzešla od chovatelů.
Lidé kteří dříve trávili většinu času u zvířectva - dobytek a jiné. Začnou časem kopírovat životní styl těch zvířat. Což je v přeneseném významu jen spánek a jídlo. Může za to vliv Feng šuej, prostě jen kopírujeme naše okolí. Proto neměli žádné jiné aktivity a proto se může mnoha lidem zdát život na vesnici jako chudý, nebo nudný. Oni za to nemůžou - může za to jejich okolí a tím jsou zvířata, která nic nedělají.


A co trochu větší vlivy?


Domy v údolí, hřbitovy na kopci.

Vesnice a města se stavěly v údolích kolem potoků a řek. Jak se asi žije na tom nejnižším místě? Podvědomě se cítíte být dole, všechno vás převyšuje, tedy všechno kolem je větší, vy jste příliš malý = malá sebedůvěra.
Všimněte si, že dnes, kdy už lidé mají mnohem větší sebedůvěru a víc si věří se začínají stavět satelitní městečka a rozšíření vesnic na kopcích, nebo aspoň výše než byly ty původní vesnice.


Sochy - utrápených, smutných, vážných lidí, výjevy z tragédií a neštěstí . Žádné radostné výjevy!

A jaká je dnešní společnost? smutná, vážná, všichni mají problémy a trápení. Když se obklopíme takovými sochami, co jiného může společnost čekat? Feng šuej je v tomhle nekompromisní. Vše, co vás obklopuje, na vás působí a stejný životní trend budete následovat, jaký je ve vzorech kolem vás. Lidé hledající štěstí, nenalézající mír a radost a když tak jen dočasně nebo nepoměrně s převažujícím utrápeným životem. Nezmění se to, dokud se nevymění sochy, obrazy, a jiné výjevy na našich náměstích, kostelech a v parcích.


Kristus na kříži - jako symbol náboženství? ale panebože.!
Tím jsme se dostali k náboženství. Jestli jste měli už od mala, stejně jako já, jakýsi despekt vůči křesťanství a kostelům, není se čemu divit. Můžete být věřící nebo ne, to je jedno, ale když někdo "vyzdobí" prostory ukřížovaným tělem, čeho si myslí, že asi  tak  dosáhne? Strachu? Ano. Tísně? taky. Přílišné vážnosti? Ale zajisté. Jak můžou v kostele číst úryvky z Bible, o tom, že se máte radovat jako děti, když na vás z každé stěny kostela zírá utrpení, vážnost a smrt. ??.
Můžou se pak lidé v životě opravdově radovat, cítit radost, smát se a být šťastni, když jejich hlavní náboženství má v symbolu něco tak smutného a bolestného? A nechci, aby to vyznělo, že neuznávám náboženství, to ne, Víra je důležitá, ale s tím symbolem si křesťanství samo šlape cestu z výsluní k zapomnění. Protože lidé se budou chtít v životě radovat.


Na závěr:

Albert Einstein řekl, že řešení problémů nebývá na stejné rovině, na jaké vznikly.
Většinou jsou to drobounké úpravy, maličkosti, které způsobí že výsledek je zcela jiný. Globální skoro neřešitelný problém, lze častokrát vyřešit malinkatou nápravou. A tak mě napadlo, možná kdyby z kostelů zmizel ukřižovaný Kristus a místo něj použili třeba hvězdičku s veselým obličejem, mohlo by se to pozitivně  projevit ve zdraví společnosti až v gigantickém rozměru, třeba. Kdo ví.

7 komentářů:

  1. Anonymní19/9/12 17:18

    Zajímavý náhled, ale myslím si, že každá mince má dvě strany. Záleží, kterou z nich si vybereme. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní19/9/12 19:29

    Třeba sprchování vs. koupel :) V dnešním světě plném uspěchaného života je, podle mě teda, důležité umět odpočívat. Sprcha tak může být symbolem toho, že náš život je tolik aktivní, že si nedokážeme najít dostatek času sami pro sebe, koupel nám dává možnost zastavit se v tom shonu, který každodenně chtě-nechtě podstupujeme :)
    Takže můj názor na to je, že to není o tom, jestli jsme aktivní nebo pasivní, ale o tom, umět něco odložit na později a nezanedbávat sebe :) Ale je to můj názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jo, ale vlastně jste tím sama naznačila, že sprcha se víc hodí do aktivního života a vana je odpočinek. Určitě je důležité umět odpočívat. Chce to balanc asi jako ve všem.

      Vymazat
  3. Anonymní21/9/12 00:14

    Tak určitě se to nevylučuje, to ne :) Jen asi v každém tom bodě můžeme najít i něco dobrého, přestože se to jeví jako negativní :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak určitě, :) (Začínáme jako hokejisti :D) Jednoznačně lze ve všem najít nějaký dobrý význam. Který to také přináší. Já ten článek ale psal z pohledu feng šuej. A to se neptá co všechno v tom lze najít, ale jak se to především jeví. Tedy jaký převládající pocit z toho máme. Tím netvrdím, že všechny body co jsem psal tak že jsem u nich psal právě a jen to převládající. To asi ne. Spíš jak jsem naznačil v úvodě, co mě občas tak napadlo a k tomu souvislost. A tak si myslím, že třeba ta myšlenka s prsteny, zavřenými dveřmi a sochy jsou zajímavé a třeba i hodné nějakého dalšího zkoumání. Já už teď třeba vím, že prsten budu nosit na pravé ruce. I přesto, že se mi hned od známého dostalo patřičného dovysvětlení, že je to nepraktické :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. což mě docela vyhovuje, protože praktické jsou právě ženy. A my muži už tak nějak být nemusíme. :)

      Vymazat