pátek 25. září 2015

Co je za problém s rovným platem??

Ptám se, proč nejsou platy v rámci jedné společnosti (firmy) stejné pro všechny pracovníky?
Kde je jako ten problém tohle zavést? Přijde vám normální, že někdo bere třeba i dvakrát, třikrát větší mzdu než vy? A obráceně, že někdo vedle vás bere poloviční, třetinovou mzdu v porovnání s tím, co berete vy? Cítíte se spokojeni v takovémto uspořádání?



Je to zaběhnuté. Je to zvyk. A všichni to tiše akceptují. Ptám se ale, MUSÍ TO TAK BÝT ???????

Představte si situaci, že doma s rodinou společně například pečete chleba a ten potom prodáváte. Máte odvahu říct, že vy nejvíc o všem rozhodujete, že jste všechno vymýšleli vy a proto máte brát větší část zisku než ostatní? Asi sotva.
Anebo, že ta babička, která toho už tolik nezvládá, že dostane menší část peněz? Protože se tolik nesnaží ? Jaký pocit z toho budete mít? Myslím, že dost špatný. Všichni víme, že to tak prostě není správné. Ale přesto udržujeme při chodu systém, který nás do těchto špatných pocitů tlačí a snažíme se tvářit, že je to tak normální a přirozené. Není ale divu, že je ve společnosti protivná nálada. Všechno vnímáme, a třeba  i na podvědomé úrovni, ale vše se podepisuje na tom, jak se cítíme, a jakou kvalitu má tento život.

Můžeme si s tím hrát ještě dál a pozastavit se nad tím, jakou funkci kdo v tom pečení bude zastávat. Myslíte, že přirozeně vznikne pozice, do které by se někdo vědomě začlenil s tím, že bude vedoucím, a o všem rozhodovat? Vždyť ti lidé vědí, co je potřeba, ví, co jejich práce má obnášet a o každé části se každý rozhodne sám. K čemu bude člověk, který prakticky nic nedělá, a jen brzdí ostatní v  jejich vlastní práci tím, že se jim snaží kibicovat do toho co, a jak mají dělat ?? 
K zamyšlení, že ano?

Je to vychcanost. Systém těm lidem dovolil vytvořit si funkci, ve které pracují nejméně, ale přitom berou nejvíce zisku. Je to vykořisťování, je to princip otrokářství a dominance. Jsou to uměle vytvořené pozice, které nemají mít mít přínos pro společnost a fungování firmy, ale primárně mají odčerpávat zisky. Věci je třeba chápat v souvislostech.



Nemám problém s tím, že v každé firmě budou mít jejich členové rozdílné platy s lidmi z druhé firmy. Záleží samozřejmě na zisku a obratu s jakým společnost pracuje. Ale v rámci jedné společnosti musí mít všichni stejně vysokou mzdu. Nebo si jsou někteří snad více rovni, než ostatní? Můžete to obhajovat jak chcete, ale jsou to nesmysly, výmluvy a povrchní žvásty. V pravdě nakonec musíte vždy přiznat, že stávající systém je nefér.

Pocit, že všichni berete stejně je natolik příjemný, že se budete v takovém zaměstnání cítit lépe jak vy, tak všichni okolo vás. A nejvíc vás bude těšit fakt, že si druhých ceníte stejně jako vás samotných. 
Zatímco úmyslné přehlížení současné nerovnosti je něco, co způsobuje dost smutku v očích lidí okolo nás. Pod taktovkou jakého biče tohle dál trpíme?

3 komentáře:

  1. Mně se to nezdá tak jasné a jednoduché. Dám pár otázek k zamyšlení:
    Viz tvůj článek o "krávě". Kdyby za odvedení krávy do vozu byla finanční odměna. Byl byl v souladu s tím, že dostaneš stejný díl jako všichni ti, kteří tlačili, i když víš, že oni k výsledku vlastně vůbec nepřispěli a celý výsledek jsi způsobil jen ty? Proč byses chtěl podělit o výnos s těmi, kteří vlastně k výsledku vůbec nepřispěli?
    Je fér, aby někdo, kdo třeba polovinu času v práci prospí, dostával stejný díl, jako někdo, kdo na práci myslí i doma?
    Jak uspokojující by bylo pro tebe, když pracuješ poctivě, vědět, že někdo kdo není tolik poctivý (a takoví lidé jsou), bere to, co ty. Jak by tě to motivovalo pracovat dál poctivě?
    A poslední dotaz: Jakým způsobem bys měl pak šanci vydělat si víc?

    Mně se nezdá správný systém, aby všichni brali stejně, ale líbí se mi systém, kde lidé vzájemně ví, kolik kdo z nich vydělává, a ještě více systém, kdy se vzájemně v malých týmech domlouvají, jak si vydělané peníze mezi sebe rozdělí. Každý totiž ví, jak byl v práci poctivý a stejně tak vidí, jaký přínos v rámci týmu odvedl. Navíc se to kombinuje s pohledem těch ostatních.

    OdpovědětVymazat
  2. Až teď jsem si všiml komentáře. (Nepřišel mi oznamující email, jako doposud??)

    Proč bych se chtěl podělit o výnos s těmi, kdo k výsledku vůbec nepřispěli?
    Protože je mám rád. Protože si jich cením jako lidských bytostí a protože mě to s nimi bavilo tu krávu tlačit. Když by se pak otevřela láhev a všichni se z ní měli napít někomu bys tu láhev nepodal, protože tlačil málo?? Proč stavíme láhev a peníze do jiných rolí?

    - další odpovědi:
    Když budou všichni dostávat stejně, NEBUDE konečně důvod se práci co nejvíce vyhýbat a lidi nebudou v práci spát, když budou vědět, že to za ně musí oddřít lidé okolo. Je to stejný princip na základě kterého tvrdíme, že lidi budou pracovat i když budou dostávat ZP. Je to prostě NAOPAK. DNešní nerovný systém mezd a vykořisťování lidi přímo VEDE k tomu, aby se práci vyhýbali,šidili, či podváděli.

    čímž jsem odpověděl i na ten třetí dotaz.
    V systému, který nepoctivé lidi generuje musím vynakládat spoustu energie a času na to, abych jim jejich nepoctivost omezoval.
    Na otázku co by mě motivovalo dál pracovat poctivě. Odpovím protiotázkou (i když to nerad dělám. Ale tady se to myslím hodí)
    CO tě TEĎ motivuje k tomu pracovat poctivě a více?.... CHceš mi snad říct že jsou to peníze ???? (Neblázni, sám tomu nevěříš :D)
    Na poslední dotaz odpovídám toto: Vydělat si víc nepotřebuju. Já potřebuju žít v systému, kde si jsou všichni rovni, který je spravedlivý, ekonomicky i ekologicky dlouhodobě udržitelný, a který si lidí cení víc, než výrobků a peněz. V takovém systému chci DOOPRAVDY žít. V systému, který je zkrátka rozumný, a který se k lidem chová konečně vyspěle, nebo dospěle (zatímco to stávající je něco, co je prostě neskutečně zvrácené a stupidní)

    Rozdávat podle poctivosti, pracovní píle, anebo nedejbože snahy.... mi přijde neskutečně dětinské.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to o upřímnosti. Když budeš upřimný sám k sobě, bez ohledu na to, co od tebe vyžaduje společnost, kam tě tlačí přední stránky časopisů a co si myslíš, že bys asi měl, anebo neměl, tak zjistíš, že víc peněz prostě nepotřebuješ. Ty si DOOPRAVDY nechceš vydělat víc peněz než ten kolega vedle tebe.
      Vše co potřebuješ je dostatek peněz na živobytí, kvalitní stravu, hmotné zajištění všech potřeb.
      Když budeš upřimný sám k sobě, to co skutečně chceš, není více peněz, ale přátelský kolektiv, kde všichni táhnete za jeden provaz. Příjemné pracovní prostředí, kde se budeš cítit jako doma. Spravedlivý systém, který NEBUDE lidi kastovat na ty lepší anebo horší, který nebude rozdělovat zisky jednomu více, druhému méně.

      Současný systém, který nás učí, že abychom měli více , musíme jít přes záda druhých, je prostě cestou do pekel.

      Vymazat