úterý 5. listopadu 2013

Jedinečnost versus formičky

Trochu jsem se zase probíral svými horoskopy, postavením planet, jejími aspekty, domy a jejich vládci a vším tím co dělá člověka člověkem. A uvědomil jsem si, jak nás ta společnost násilně formuje do jediného tvaru, odpovídajícímu jakési utkvělé představě normálnosti. Všechny bez rozdílu a bez ohledu na odlišnosti a jedinečnosti každého z nás.


Začlo to už ve škole. Všichni musí umět matiku, zeměpis i telocvik stejně. Pokud někomu jde něco dobře, už to dělat nemá, namísto toho musí zabrat v oboru, ve kterém tak neprospívá. Namísto toho, abychom brousili ostří, snažíme se nabrousit všechny strany stejně. Namísto radosti z činnosti, která nám jde, a ve které jsme dobří, se trápíme s těmi ostatními. Ideální způsob jak učinit ze života peklo. A řídí se to odshora - z ministerstva školství.

Jenže tím to nekončí. Tam to pohrdání jedinečností pouze začalo. Pokračuje to tou všeobecnou představou o tom, jak má vypadat váš život. Život každého z vás bez vyjímky. Musíte si najít práci, ve které trávíte osm hodin denně, musíte si najít manželku, musíte mít rodinu, jinak budete nešťastni a musíte mít auto. Nalinkovaná osnova pro všechny. Pro všechny bez rozdílu. Nikoho nezajímá v jakém aspektu máte Venuši, zda jste víc založen pro trvalý a věrný vztah, anebo vám víc vyhovuje volnost a přelétávání. Nikdo se neptá zda vám víc vyhovuje život samotáře, anebo vám slunce ve Lvu nahrává k účasti na divokých večírcích. Společnost to má hned všechno jasné. Kdo se dostatečně ve společnosti neangažuje je buď přinejmenším divný, anebo prostě není dost dobrý.

Proč by se měli všichni stejnou měrou podílet na hospodářství země, když jeden má v desátém domě ty nejlepší planety s kariérními aspekty, a spolu se silným pátým domem je přímo předurčen pro tvůrčí a ekonomickou činnost, zatímco druhý má oba domy prázdné, bez vlivu planet a naopak třeba ve druhém má silně kvadraturní aspekty se Saturnem bránící mu ve výdělečné činnosti. Pak vydělat určitou částku peněz značí pro každého z nich neporovnatelně rozdílnou míru úsilí a námahy. Zatímco jednomu to jde samo, druhý se může k smrti umořit a stejně takového výsledku nikdy nedosáhne. 

Mám pocit, že život většiny lidí je marná snaha napasírovat svůj život na ten předem daný model, tak, abyste vyhovovali. Násilné tlačení se do formiček a snaha zapadnout v normálnosti. Jenže děje se tak navzdory vlastní jedinečnosti, navzdory unikátním schopnostem a nadání. Namísto aby se Jamie Oliver věnoval vaření, snaží se zaplavat světový rekord.

Při tom pročítání horoskopů jsem si opět uvědomil, jak málo času ve svém životě věnuji své skutečné přirozenosti a jak mnoho obětuji snaze přizpůsobit se tomu všeobecnému obrazu, jak má můj život vypadat. Jak málo brousím své přednosti a jak se stále znova a znova navracím k tomu pohnout s tím, v čem dobrý ještě nejsem. Přesně jak nás učili na škole.
I proto jsem napsal tento článek, abychom se tomu časteji vyvarovali.

2 komentáře:

  1. Dost jsem si při čtení tohoto příspěvku uvědomila..díky!
    PS: ta věta: "Násilné tlačení se do formiček" - :-D skvělý slovní obrat :-D úplně vidím to těsto jak jde v řadě za sebou a mačká se do formiček :-D lol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem rád, že mohl článek i posloužit, díky za komentář.

      Vymazat